top of page

smaak van de wijk

 

"Wat kan ik doen om kinderen met een ongezond eetpatroon meer open te laten staan voor gezonde voeding? En hoe kan ik ze daarbij productkennis aanreiken die echt beklijft?" Met deze vragen trok ik de wijk Fatima in Tilburg in om antwoorden te vinden. In samenwerking met Stichting VoedSpoor begeleidde ik zo een traject waarbij 19 kinderen samen met een kok en een kunstenaar een culinaire beleving ontwierpen voor hun ouders. Kunst en spel waren daarbij de centrale instrumenten om de onderzoeksdoelen te bereiken.

 

Kunst doet verwonderen en maakt nieuwsgierig. De aanwezigheid van spel, het maken, zet aan tot actie, exploratie, in beweging komen en onderzoeken. Het is de start van bewustwording en leren.

Zoals een leerling het zelf omschreef: “Door deze smaakdagen wil ik nu bepaalde dingen eten die ik eerder niet wilde eten, en ik vind ze nog lekker ook!”.

 

Dit pilotproject werd mede mogelijk gemaakt door R-Newt Kids, De Rooi Pannen Tilburg, Basisschool Koningshaven en Factorium Cultuurmakers. Financiële ondersteuning werd geboden door Tilburgs Preventieakkoord (Gemeente Tilburg), JOGG Tilburg, GGD Hart voor Brabant en Midpoint Brabant. Alle gesponsorde streekproducten waren afkomstig van de boerderijwinkel De Walhoeve uit Goirle.

Verslaglegging van het gehele masteronderzoek is hier terug te vinden.

Foto’s: © Merel van Dooren Photography

>> Terug

D.jpg
B.jpg
E.jpg
C.jpg
F.jpg
bottom of page